Lief voor leed

Hechtingsproblematiek

 In het verleden maken we zowel leuke als minder leuke of zelfs ook wel traumatische gebeurtenissen mee. Via de leuke gebeurtenissen halen we er kracht uit die een positieve invloed zal hebben op ons functioneren. 

Wanneer je als baby geboren wordt wil je op onbewust niveau maar één ding. Je wilt erbij horen.
Wanneer dit lukt dan ben je veilig gehecht en heb je een eigen identiteit. Je durft en kunt jezelf zijn. Je weet wat jij als persoon nodig hebt. Jij kunt goed zorgen voor jezelf en je eigen behoeften. Daarnaast kunnen andere personen op jou bouwen omdat je stabiel bent. Je weet op welk moment je je grenzen kunt aangeven en hoe je deze kunt bewaken. Je hebt een balans tussen zelfstandigheid en jezelf afhankelijk opstellen. Het lukt je om diepe verbindingen aan te gaan met personen en met je partner. Je gaat relaties met mensen aan omdat je er plezier aan hebt niet omdat je angstig bent om alleen te blijven.

Bij de minder leuke en/of traumatische gebeurtenissen werkt het anders. Deze delen sluiten zich af voor datgene wat er is gebeurd. Dat doen ze door perfecte overlevingsstrategieën in te zetten die de traumatische gebeurtenis helemaal afsluit. Dit is niet een bewuste keuze die met het verstand wordt gemaakt. Wel leidt het ertoe dat we als persoon de gebeurtenis kunnen overleven. Je hebt een basisovertuiging ontwikkeld: ik mag hier niet zijn, of ik hoor hier niet. Kinderen zijn loyaal naar hun ouders toe. Ook wanneer zij geen liefde en steun ontvangen van hen. Toch heb je die liefde zo nodig. Je bent bereid daar een hoge prijs voor te betalen. Zelfs als je merkt dat anderen niet goed voor je zijn. Ook weet je misschien wel van jezelf dat je je te afhankelijk opstelt. Je hebt last van een hoge verlatingsangst. Misschien zeggen anderen wel eens over jou dat zij ervaren dat je hen claimt. Zij ervaren geen ruimte van jou. Misschien vertoon je wel wat jaloers gedrag.
Het kan echter ook zijn dat je geen enkele relatie meer durft aan te gaan met je omgeving. Oppervlakkig contact is prima voor jou. dieper dan dat durf en wil je niet gaan. Op die manier creëer je voor jezelf een hoge muur. Achter die muur schuilt meestal een persoon die zich heel kwetsbaar, klein en verschrikkelijk eenzaam voelt. Het is goed mogelijk om je hechtingsproblematiek om te buigen in een mooie liefdevolle verbinding naar jezelf en je omgeving toe. 
Blijf er niet alleen mee rondlopen!


Welke kenmerken spelen mee bij een hechtingsproblematiek? Let wel, je hoeft je niet te herkennen bij alle kenmerken. 

verslavingsgevoelig 
het gevoel hebben geen bodem te hebben
bij een ingrijpende scheiding van beide ouders
de dood van een familielid
adoptieproblematiek
seksueel misbruik
hoogbegaafdheid
drugsproblemen van jezelf of in het gezin van afkomst
alcoholproblemen van jezelf of in het gezin van afkomst
kinderen die zijn opgevoed door ouders die zelf ook een hechtingsprobleem hebben
stukken jeugd die vergeten/verdrongen zijn
het verdedigen van je ouders omdat je vind dat je zelf slecht bent.


Bij Lief voor leed leer je om op een liefdevolle manier te kijken naar je verleden. We gaan op zoek naar de gewonde innerlijke kind-delen om ze te verzorgen met aandacht.
Je gaat leert om op jezelf te vertrouwen. Door de therapie ondervind je een stevige bodem. Na afronding van de therapie ben jij in staat om jezelf te kunnen zijn. Je weet dat er maar één persoon is die op een voortreffelijke wijze voor je kan zorgen, dat ben je namelijk zelf. 
Alle lasten die jij met je meezeult zullen van je afvallen. Je zult een gevoel van vrijheid en zelfacceptatie ervaren.